UNIT KANTIN 2013 SK TAMAN SEROJA BANDAR BARU SALAK TINGGI SEPANG SELANGOR
Analisis Persekitaran TOWS/COWS Matriks
Bidang : Hal
Ehwal Murid (Unit Kantin)
Isu : Kepuasan
pelanggan dalam kalangan murid dan kakitangan sekolah.
Dalaman
Luaran
|
(S)KEKUATAN:
·
Pengurusan
Unit yang bersistematik.
·
Pengusaha
kantin yang komited.
|
(W)KELEMAHAN:
·
AJK
unit yang kurang tegas dalam membuat penilaian.
·
Kurang
kepelbagaian dalam penyediaan makanan di kantin oleh penguasa kantin.
|
(O)PELUANG:
·
Pertemuan
empat mata antara pihak unit dan pengusaha kantin pada bila-bila masa.
·
Keperihatinan
guru dan murid terhadap pemakanan sihat.
|
Strategi SO
|
Strategi WO
·
AJK
unit perlu bersikap lebih komited untuk menjalankan pemeriksaan makanan.
|
(C)CABARAN:
·
Keengganan
pengusaha kantin untuk mengelakkan penjualan makanan / minuman yang tidak
digalakkan.
·
Citarasa
pelanggan yang tinggi.
·
Pelanggan
dalam kalangan murid tidak prihatin dengan pemakanan sihat.
|
Strategi
SC
·
Mengadakan
kampen pemakanan sihat kepada seluruh warga sekolah.
·
Memberi
peringatan dari masa ke masa kepada pihak pengusaha kantin agar tidak menjual
makanan / minuman yang tidak digalakkan.
|
Strategi WC
·
Mewujudkan
sikap toleransi dan saling berkogsi maklumat berkaitan menu makanan untuk
kepuasan pelanggan melalui AJK unit.
|
PELAN
STRATEGIK BIDANG HAL EHWAL MURID
|
|||||||||||||
SK
TAMAN SEROJA TAHUN 2013-2015
|
|||||||||||||
NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan
berkemampuan
Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru
|
|
|
|
|
|||||||||
Isu
|
Masalah
|
Matlamat
|
Strategi
|
Indikator
Pencapaian
|
Sasaran
(ETR)
|
||||||||
TOV
|
2013
|
2014
|
2015
|
||||||||||
Kepuasan pelanggan terhadap menu
makanan di kantin.
|
Jualan makanan yang kurang berkhasiat
|
Tiada lagi penjualan makanan yang
tidak berkhasiat.
|
Pemeriksaan makanan dengan
menyediakan ruang ‘food testing’ untuk guru bertugas.
|
Bilangan jenis makanan yang tidak
digalakkan dijual.
|
5
|
4
|
2
|
0
|
|||||
Tiada kepelbagaian dalam menu
makanan.
|
Memenhi citarasa pelanggan terhadap
makanan yang dijual.
|
Mendapatkan maklumat daripada
pelanggan mengenai menu yang boleh dicadangkan kepada pengusaha kantin.
|
Peratus tahap kepuasan pelanggan.
|
70
|
80
|
90
|
100
|
PELAN
TAKTIKAL 2013 UNIT KANTIN
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
NKRA: Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan
berkemampuan
Sub NKRA: SBT dan Tawaran Baru
|
|
|
|
|
|
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Bil.
|
Program
|
Objektif
|
Tanggungjawab
|
Tempoh
|
Kos/
Sumber
|
Indikator
Pencapaian
|
TOV
|
ETR
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1
|
Tinjauan kepuasan pelanggan
|
Memastikan
pelanggan mendapat kepuasan dalam aspek pemakanan yang disediakan.
|
AJK Unit Kantin
Pengusaha kantin
|
2
kali setahun
|
-
|
Peratus tahap kepuasan pelanggan.
|
70
|
65
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2
|
Kempen pemakanan sihat.
|
Melatih murid untuk mengmalkan
pemakanan sihat dan seimbang.
|
AJK Unit Kantin
Kelab Dokter Muda
Guru-guru
Pengusaha kantin
|
April
|
RM
200.00
Kokurkulum
|
Bilangan jenis makanan yang tidak
digalakkan.
|
5
|
6
|
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
PERANCANGAN TAHUNAN UNIT KANTIN 2013
SK TAMAN SEROJA
BANDAR BARU SALAK TINGGI
CARTA GANTT
UNIT KANTIN 2013
|
POST MORTERM
UNIT KANTIN 2012
Bil
|
Program /
aktiviti
|
Kekuatan
|
Kelemahan
|
Penambahbaikan
|
1
|
Mesyuarat
AJK Unit Kantin
|
Berjaya
dijalankan mengikut jadual.
|
Bilangan
ahli yang tidak pernah mencukupi.
|
Pilih waktu
dan masa yang sesuai untuk adakan mesyuarat.
|
2
|
Dokumentasi
Pengusaha Kantin
|
Maklumat
lengkap dikumpulkan.
|
Bilangan
pekerja kantin sering berubah.
|
Up-date
dari semasa ke semasa oleh pihak AJK.
|
3
|
Gotong-royong
Kantinku Ceria
|
Kerjasama
dari pengusaha kantin dan murid.
|
-
|
-
|
4
|
Zoom-in
Kantin
|
Gambaran
suasana kantin dan waktu rehat di kantin dengan jelas.
|
-
|
-
|
5
|
Info
@ Board
|
Maklumat
yang sesuai dan penting dipaparkan.
|
Bahan-bahan
di papan kenyataan sering tertanggal.
|
Menyarungkan
papan kenyataan dengan plastik.
|
6
|
Survey Kepuasan Pelanggan
|
Mengetahui
persepsi pelanggan terhadap kantin secara keseluruhan.
|
Menimbulkan
reaksi berkaitan emosi dalam kalagan pelanggan guru.
|
Tinjauan
secara berhemah dan tidak berat sebelah.
|
7
|
Ceramah
Pemakanan Sihat
|
Pelbagai
maklumat dapat disampaikan kepada murid.
|
Murid masih
mengamalkan gaya pemakanan yang tidak sihat.
|
Memperluaskan
lagi kempen dari semasa ke semasa.
|
Maklumat yang sangat bermanfaat...tq for sharing..
BalasPadam