Khamis, 17 Januari 2013

PEMANTAUAN & PENILAIAN KANTIN DARI PKD SEPANG


LAPORAN PEMANTAUAN DARIPADA PEGAWAI KESIHATAN TERHADAP PROSES PENYEDIAAN MAKANAN 2013

Pendahuluan:
Kantin merupakan salah satu kemudahan yang disediakan oleh pihak sekolah sebagai tempat untuk warga sekolah khususnya murid untuk beristirehat pada waktu rehat. Di sini murid akan mendapatkan makanan dan minuman yang disediakan dengan harga yang berpatutan. Pengusaha kantin yang dilantik oleh pihak sekolah harus menyediakan perkhidmatan yang baik kepada pelanggannya dari kalangan warga sekolah. Persekitaran kantin yang bersih dan kondusif juga memainkan peranan penting selain cara penyediaan makanan yang mengikut prosuder dan speksifikasi yang disarankan oleh pihak sekolah.


Laporan:
Pada hari Rabu, 16 Januari 2013, pegawai daripada Pejabat Kesihatan Daerah Sepang telah hadir membuat pemantauan ke SKTS untuk meninjau pengurusan keselamatan di sekolah meliputi pelan kecemasan, bilik kesihatan ternasuk premis penyediaan makanan. Untuk tinjauan ke atas premis penyediaan makanan ia merangkumi kantin sekolah dan dapur bagi dua buah pra-sekolah.  Ia merupakan pemantauan berkala secara tahunan yang telah dihadiri oleh dua orang pegawai pada jam 9.00 pagi di mana Encik Mohd Suhaimi bin Mohd Nizam selaku ketua unit kantin mewakili Unit Hal Ehwal Murid telah mengiringi pegawai bertugas sepanjang pemantauan dijalankan meliputi kawasan kantin, Pra Sekolah Tunas Harapan dan Tunas Permata. Pemantauan yang dijalankan ini bertujuan bagi memastikan proses penyediaan makanan dilakukan mengikut prosuder yang betul selain memastikan kebersihan kantin berada di tahap yang memuaskan.

Keputusan pemantauan:

Hasil daripada pemantauan yang dijalankan di ketiga-tiga kawasan, didapati semuanya dalam keadaan baik dan terkawal. Namun terdapat beberapa perkara yang harus diambil perhatian bagi memastikan kantin (serta dua dapur pra sekolah) berada dalam keadaan bersih dan bebas daripada kemungkinan-kemungkinan yang boleh membawa kemudharatan kepada pelanggan dari kalangan murid dan kakitangan sekolah.



Antara teguran dan saranan yang dimaklumkan adalah: 

Di kantin.


Pemakaian gelang tangan semasa pengendalian makanan – seorang pekerja kantin memakai gelang tangan semasa menyediakan makanan.

Penggunaan perkakasan dapur yang berpotensi untuk tercemar iaitu penggelek doh dan mesen pengisar – penggelek doh daripada kayu perlu diganti kepada bahan plastik.

Perangkap tikus yang tidak digunakan secara efektif – perlu ada umpan dalam perangkap tikus walau pun tiada tikus.



 Di Pra-Sekolah A (Tunas Harapan):

Penggunaan paip yang tidak efektif – elakkan menggunakan saluran getah kerana ia antara punca pengumpulan bakteria.

Peralatan digunakan harus dipastikan dicuci bersih.

Pegawai pemantau mengingatkan pembantu murid agar sentiasa menjaga kesihatan. Lain-lain perkara berada dalam keadaan baik dan terkawal. Di akhir pemantauan ini, pegawai pemantau telah memberi markah sebanyak 93% bagi Pra-Sekolah A.   


Di Pra-Sekolah B:

Penggunaan tandas harus digunakan sebaiknya.

Pra-sekolah dan pembantu murid ini walaupun masih baru, namun setiap prosuder dan peraturan harus diikuti bagi mengelakkan wujudnya sebarang kemudharatan sepanjang masa bertugas dan proses penyediaan makananan. Di akhir pemantauan ini, pegawai pemantau telah memberi markah sebanyak 94% bagi Pra- Sekolah B. 



Kesimpulan:
Ketiga-tiga kawasan yang dipantau berada didalam tahap baik namun memerlukan penambahbaikan dari semasa ke semasa. Kesemua pihak dari kalangan pentadbir, guru penyelaras kantin, penguasaha kantin dan juga pembantu murid di pra-sekolah telah diberi penjelasan mengenai keperluan mengikut proseder semasa proses penyediaan makanan. Insya-Allah pada Unit Kantin akan sentiasa bekerjasama dengan pihak terlibat dari semasa ke semasa.

Sekian, terima kasih.












Tiada ulasan:

Catat Ulasan