Pendahuluan:
Pemakanan seimbang harus diberi penekanan
oleh ibu bapa kepada anak-anak yang semakin membesar. Dalam tempoh usia
kanak-kanak inilah mereka memerlukan diet yang seimbang bagi tumbesaran mereka
bagi memastikan kandungan nutrisi yang diperlukan diperolehi murid. Di sekolah,
kantin juga harus berperanan sama dalam menyediakan diet yang sesuai sebagai
kelangsungan dalam penerapan pemakanan seimbang dalam diri murid.
Laporan:
Untuk itu pada 3 Mei 2012 seorang pegawai
dari Klinik Kesihatan Sepang telah hadir membuat pemantauan terhadap menu
makanan dan minuman yang disediakan di kantin. Beliau merupakan pakar pemakanan
yang dipertanggungjwabkan untuk memantau memu selain memberikan cadangan dan
pandangan kepada penambahbaikan.
Keputusan pemantauan:
Hasil daripada pemantauan yang dijalankan
dilihat berada dalam keadaan memuaskan. Namun terdapat beberapa menu yang
disediakan dianggap tidak sesuai dimakan oleh kanak-kanak secara kerap iaitu
nasi lemak, nugget dan burger. Beliau juga mencadangkan agar jumlah kalori bagi
setiap makanan dipamerkan sebagai pengetahuan tambahan kepada murid dengan
menampalkannya di papan kenyataan dan seumpamanya.
Kesimpulan:
Daripada pemantauan ini, Unit Kantin akan membuat pemantauan
lanjutan secara dalaman menerusi hasil pemantauan dan cadangan yang
dikemukakan. Pihak Unit Kantin sentiasa mengalu-alukan kedatangan pihak
kesihatan sebagai cara tidak langsung untuk mendedahkan kepada murid mengenai
keperluan mengamalkan pemakanan seimbang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan