PENDAHULUAN:
Unit Kantin
dengan kerjasama Unit Kesihatan telah membuat sebuah inovasi yang berhubungkait
dengan kesihatan menerusi aspek pemakanan iaitu replica pyramid makanan. replika
ini juga lahir hasil daripada cetusan beberapa orang guru sekolah ini yang
prihatin dengan fenomena tidak sihat dalam kalangan kanak-kanak iaitu masalah obesiti.
MATLAMAT:
Mendedahkan informasi
berkenaan pemakanan seimbang kepada murid sekaligus mengaplikasikannya dalam
penhambilan makanan seharian.
OBJEKTIF:
1. Mendedahkan murid berkaitan pemakanan seimbang melalui
piramid makanan.
2. Memberi kefahaman kepada murid mengenai nutrisi yang
terkandung dalam makanan.
3. Mewujudkan kerja sama dan toleransi dalam kalangan
guru dan murid yang terlibat dengan projek ini.
4. Menjadikannya sebagai panduan kepada kantin untuk
memastikan kesihatan dan pemakanan sihat disediakan kepada murid.
5. Sebagai lambang identiti kantin apabila diletakkan di
dalam bangunan kantin.
TEMA:
“Makanan Seimbang
Sumber Kekuatan Tubuh Badan dan Ketajaman Akal Fikiran”.
KERJASAMA:
1. Unit Kantin
2. Unit Kesihatan
3. Kelab Doktor Muda
JAWATANKUASA
PROJEK:
Penasihat :
Puan Hajjah Noredzan binti A. Bakar (Guru Besar)
Pengerusi :
Puan Zaitun binti Baharuddin (GPK HEM)
Encik Roslee bin Abdul Wahab (GPK 1)
Puan Norasikin binti Adnan (GPK Kokurikulum)
Penyelaras Program : Encik
Mohd Suhaimi bin Mohd Nizam
Penyelaras Bersama : Puan Nafsiah
binti Tamzir.
Setiausaha :
Puan Suzita binti Wahil
:
Puan Hasliza binti Bakar
Ahli Jawatankuasa : AJK
Unit Kantin
AJK Unit Kesihatan
AJK Kelab Doktor Muda
KERANGKA KERJA PROJEK:
KEKUATAN:
1. Mendapat kerjasama daripada pelbagai pihak iaitu guru
dari segi idea, murid dari segi tenaga kerja dan penguasaha kantin serta ibu
bapa dari aspek bahan projek.
2. Pihak pentadbir member kerjasama dengan memberikan
peruntukan bagi menjalankan projek ini.
3. Murid-murid yang terlibat merasa teruja untuk menjalankan
projek ini.
KELEMAHAN:
1. Kesuntukan masa membuatkan replika yang dihasilkan
tidak berapa besar dan canggih.
2. Replika yang dipamerkan di kantin kadang kala rosak dan
perlu diperbaiki disebabkan faktor murid.
CADANGAN PENAMBAHBAIKAN:
1. Replika berkaitan kesihatan dan pemakanan seimbang
harus dibuat lebih banyak dan kreatif.
2. Libatkan unit-unit lain melalui penganjuran
pertandingan untuk membina pelbagai bentuk replika.
3. Beri nasihat dan pesanan kepada murid yang suka ‘bermain-main’
dengan replika ini.
PENUTUP:
Melalui projek
ini akhirnya matlamat dan objektif yang digariskan tercapai walaupun wujud
beberapa kelemahannya di sebalik kekuatan yang ada. Cadangan penambahbaikan
juga diharapkan dapat direalisasikan pada masa depan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan